Wijziging wetsvoorstel Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap

lenen

In 2020 is het wetsvoorstel voor de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap ingediend bij de Tweede Kamer. Deze wet heeft als doel om ondernemers te ontmoedigen om te veel geld bij hun eigen bv te lenen. Zodra zij meer dan een bepaald bedrag lenen ziet de Belastingdienst het merendeel als fictief dividend. Hierdoor zullen zij 26,9% inkomstenbelasting over dit bedrag heffen. Of iemand boven de grens uitkomt zal de Belastingdienst ieder jaar peilen op 31 december. Hypothecaire leningen die betrekking hebben op de eigen woning worden voor deze wet buiten beschouwing gelaten.

Sinds het wetvoorstel is ingediend zijn er meerdere aspecten gewijzigd. Zo zou de wet oorspronkelijk vanaf 2022 in werking treden, maar vanwege de coronacrisis is dit uitgesteld tot 2023. Het kabinet heeft onlangs nog een wijziging aangekondigd, zo willen zij de grens van € 500.000 verhogen naar € 700.000. Hierdoor krijgen ondernemers toch nog wat extra ruimte om bij hun eigen bv te lenen.

Als u op dit moment meer dan € 700.000 bij uw eigen bv heeft geleend, dan heeft u nog tot 31 december 2023 de tijd om het merendeel van dit bedrag af te lossen.

Social share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram